dijous, 23 de setembre del 2010

La Mercè




Tothom sap que la Mare de Déu de la Mercè és la patrona de la ciutat de Barcelona. El que tothom potser no sap és que ho és en co-patronatge amb Santa Eulàlia.

Diu la llegenda que en la llunyana nit del 24 de setembre de 1218 la Mare de Déu es va aparèixer de forma simultània al rei en Jaume I, a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramon de Penyafort, demanant-los que creessin una orde de monjos dedicats a salvar cristians empresonats pels sarraïns. Així naixeria l'Ordre Reial i Militar de Nostra Senyora de la Mercè de la Redempció dels Captius (Ordo Beatae Mariae Virginis de Mercede), els coneguts com Mercedaris.





Molt temps més tard, l'any 1687 la ciutat comtal era assolada per una terrible plaga de llagosta. Davant tant terribles fets es posà en mans de la intercessió de la Mare de Déu de la Mercè. Quan la plaga acabà, el Consell de la Ciutat va nomenar-la patrona de Barcelona; tot i que no fou ratificada pel papa Pius IX el 1868.





Una vegada declarada oficialment i religiosa com a patrona de la capital catalana en aquesta es començaren a celebrar festes al setembre. Emperò, no fou fins el 1902, i sota l'impuls de Francesc Cambó, que es celebrà una Festa Major que esdevingué model i patró de les festes que es realitzen encara avui en dia al llarg de tot Catalunya. Això fa que sigui referent i especial punt de trobada de la Cultura Popular i Tradicional d'Arrel Catalana.





Així que ara sols manca que des d'aquesta tarda totes les barcelonines i tots els barcelonins gaudim de la nostra festa major d'estiu (que es fa a la tardor). Aquí teniu tota la programació.

Si voleu fer una ullada a les Festes de la Mercè mitjançant els arxius municipals passegeu-vos per aquí.

I per descomptat no oblideu que durant les festes de la Mercè en algun moment plourà: són les llàgrimes de Santa Eulàlia...