dijous, 21 de gener del 2010

Carta a Barcelona



Carta oberta a Barcelona

Fins i tot tens diferents llegendes respecte l'origen del teu nom, la mar i la muntanya es donen la mà a les vores de les vides dels herois.

Petit enclavament als darrers estreps d'una humil serralada, covada entre dos rius i bressolada per les cançons d'una mar solcada per paraules de somnis. Des de la foscor de la nit dels temps has sigut un emplaçament per a refugi de col·lectius humans.

La teva història és, com tots els enclavaments que han esdevingut ciutat, una línia molt corba per on alegries i desitjos, somnis trencats i alguns d'assolits, victòries i derrotes, paraules i imatges, s'entreteixeixen per conformar una personalitat pròpia.

Si em demanessin un adjectiu per definir-te necessitaria un sintagma nominal: europea ciutat mediterrània. Beus de l'aigua que banya les teves costes i on naveguen les aromes flairades a les altres vores d'aquest cor líquid. T'il·lumines amb la llum d'un sol que acarona terra per vinyes i oliveres, màquies i alzinars, així com per dibuixar paisatges festius sota la llum d'una lluna enamorada de les corbes de la teva fesomia. L'aire et vesteix amb l'escalfor del foc i les carícies d'amant.

Mirant les teves cicatrius vitals hom troba des de paradisos esportius hereus d'uns JJ.OO. que demostraren al món com la cultura d'un poble no és folklore sinó art i tradició popular, fins carrers de vil·les. També es troben passejant per les teves venes i artèries les mostres arquitectòniques de la burgesia econòmica que somnià amb ésser embranzida pel teu país i els pobles del voltant. La teva ciutadania han sigut herois caiguts encara venerats i defensors de les llibertats.

Barcelona és una ciutat plena d'història i que aspira a poder gaudir del seu futur viscuda per les persones que volen habitar-la.

text: Natxo Barrau i Salguero
fotografia: Raquel Riba Raja

1 comentari:

Magda Revetllat ha dit...

Quin cel més blau i quines flors més llumimoses!

Hi ha tanta Història i històries a cada ciutat que mai acabarem d'explicar-les totes sobre Barcelona.

Una abraçada,